Què és el Memorial 158?

El Memorial 158 és l’espai de record que Olesa de Montserrat ha dedicat als 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts a Olesa de Montserrat entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió. Aquest projecte, elaborat per l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat, va rebre el suport econòmic de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, en la convocatòria de l’any 2008 per a la concessió d’ajuts per a la realització d’activitats que contribuïssin a recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències.

Del Memorial 158 a La Festa dels Miquelets

memorial 158

Coincidint amb la diada de l’11 de setembre de l’any 2008 es va elaborar un programa d’actes, coordinat per l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat, destinat a donar a conèixer el Memorial 158, i es va rebre la col·laboració dels senyors Valentí Gual i Francesc Xavier Hernàndez, professors de la Universitat de Barcelona i Francesc Riart, dibuixant i documentalista. L’acte central va ser la Trobada de Miquelets, que va comptar amb la participació del grup de recreació històrica Miquelets de Catalunya i la colla trabucaire Miquelets de Badalona. Aquests grups van recórrer els carrers de la vila, de l’ajuntament a la Plaça Nova, on es va procedir a la inauguració del Memorial 158, fita commemorativa en record dels 158 soldats austriacistes morts a Olesa, amb una llosa de marbre als seus peus on es llegeix “Als defensors de la llibertat”. Aquest programa d’actes va ser l’origen de l’actual Festa dels Miquelets.

L’emplaçament d’aquest espai de record, a l’angle format pels actuals carrers Tetuan i Hospital, no va ser casual: la fita es va col·locar en el lloc que havia ocupat
l’antic Hospital d’Olesa, edifici on van morir alguns d’aquests soldats.

Vols saber-ne més?

L’anterior text està extret de l’estudi històric “Memorial 158: Olesa als defensors de la llibertat (1705-1714)”, escrit per Xavier Rota i editat dins la col·lecció Quaderns d’Olesa de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat. Consulta’l si en vols saber més detalls!

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s